ALIŞVERİŞTE TAZE ÜRÜN NASIL ALINIR?

Alışverişe çıktığımızda yaptığımız en büyük hata almayı düşündüğümüz ürünü görür görmez sepete atmak.


Gıda ürünlerinde ve özellikle taze gıda ürünlerinde (işlenmiş et / süt ve süt ürünleri) Son kullanma tarihleri mutlaka kontrol edilmeli. Süt yoğurt ürünlerinde 1 haftadan kısa olanlar ile işlenmiş et ve peynir grubunda 3 aydan kısa olan ürünleri almamaya özen göstermeliyiz.



Raflardan ürün alırken ön sıradaki ürünlerle arka sıradaki ürünlerin SKT bilgileri kontrol edilmeli. Genellikle arka sıradaki ürünler daha taze ve son kullanma tarihi uzun olan ürünlerdir. Bunun nedeni de mağazaya gelen yeni ürünler arkalara dizilerek müşteriye önce eski ürünlerin satılarak ardından yeni ürünlerin satışa sunulmak istenmesi. Aksi takdirde ürünlerin son kullanma tarihi rafta iken geçecek ve mağazanın zarar hanesine yazılacak. Bu gıda perakendesinde yaşanan ortak bir problem.


Son kullanma tarihi geçmediği ve hatta daha uzun bir süre olmasına rağmen bozulan ürünler de olabilir. Taze gıda ürünlerinin üretiminden tüketimine kadar soğuk zincir diye anılan, sürekli soğuk ortamda bulundurulma kuralı ihlal edilmiş olabilir. Mesela ürünler fabrikadan gelirken soğuk ortamda gelmesini sağlayan frigolu araçlar kullanılmamış olabilir. Ya da ürünlerin muhafaza edileceği soğuk hava deposuna hemen taşınmamış ve sıcak ortama maruz kalmış olabilir.


Sonuç itibari ile Soğuk zinciri kırılan ürünler son kullanma tarihi gelmeden bozulabilir ve bunun belirtisi de vakumlu ürünlerde küf ve renk atması iken peynir, yoğurt, kuşbaşı, kıyma gibi kutulu ürünlerde bombaj dediğimiz ambalajın şişmesi olarak karşımıza çıkar.


Hazır olarak aldığımız tüm ürünlerde kendimiz ve aile bireylerimizin sağlığı için dikkatli olmakta fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder