GÜNEŞ BÖREK

MALZEMELER
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 adet yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (yumuşak kıvamlı hamur elde edecek kadar)
Arasına sürmek için:
tereyağı veya margarin

iç malzeme için:
2 adet haşlanmış patates
1 adet soğan
Maydanoz
Karabiber, kimyon, kırmızı biber,tuz
1 tatlı kaşığı salça
Sıvı yağ

Üzeri için:
Hamurda kullanılan yumurtanın sarısı
Susam
Çörek otu

HAZIRLANIŞI
Hamur malzemeleriyle yumaşak bir hamur yoğurun.Üzerini örtüp mayalanmaya bırakın.Hamur mayalanırken patatesli harcı hazırlayalım,haşlanmış patatesleri doğrayalım.Sıvı yağda soğanı kavuralım 1 tatlı kaşığı salça, maydanoz ve baharatları ekleyelim. Doğradığımız patatesleri de ekleyip karıştıralım.Mayalanan hamuru çok ince olmayacak şekilde açın.Üzerine erimiş tereyağından bolca sürün ve zarf gibi katlayın.Hamuru buzlukta bekletin. Az toparlandıktan sonra çıkarın ve yine çok ince olmayacak şekilde açın.Açtığınız hamurun altına ve üzerine hafif un serperek merdaneyle dikdörtgen şekline getirin.Üzerine erimiş tereyağından veya margarinden sürüp patatesli içten her yerine gelecek şekilde yayın.Uzun kenarından başlayarak rulo yapın ve yağlı kağıt üzerinde rulonun uçlarını birleştirerek simit şekli verin.Kağıdın üzerinde simit şeklini bozmadan ve tam koparmadan dilim dilim kesin. Kağıtla beraber tepsinin içine alın ki şekli bozulmasın.(kesme işlemini kağıtsız olarak yağlanmış tepside yaparsanız hamuru yağlı tepsiye alıp kesiniz)Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Bu şekilde mayalanması için 1 saat kadar bekletin.170 derece ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.(kısık derecede pişirin ki içini iyi çeksin).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder