MARKET ALIŞVERİŞİNDE YAPILAN YANLIŞLAR!

Market alışverişinde yaptığımız en büyük hata almayı düşündüğümüz ürünü incelemeden sepete atmak.


Özellikle taze gıda ürünlerinde (işlenmiş et / süt ve süt ürünleri) Son kullanma tarihleri (SKT) mutlaka kontrol edilmeli. Süt ve yoğurt ürünlerinde bir haftadan, işlenmiş et ve peynir grubunda üç aydan kısa olan ürünleri almamaya özen göstermeliyiz.

Raflardan ürün alırken ön sıradaki ürünlerle arka sıradaki ürünlerin SKT bilgileri kontrol edilmeli. Genel olarak arka sıradaki ürünler daha taze ve son kullanma tarihi uzun olan ürünlerdir. Mağazaya gelen yeni ürünler arkalara dizilerek müşteriye önce eski ürünler satılarak ardından yeni ürünler satılmak istenmektedir. Aksi takdirde ürünlerin son kullanma tarihi rafta iken geçecek ve mağazanın zarar hanesine yazılacak. Bu durum tüm gıda perakendesinde yaşanan ortak bir problemdir aslında.


Son kullanma tarihi geçmediği halde ve hatta daha uzun bir süre olmasına rağmen bozulan ürünler de olabilir. Bunun nedenini incelediğimizde karşımıza soğuk zincir sorusu çıkıyor. Taze gıda ürünlerinin üretiminden tüketimine kadar soğuk zincir diye anılan, sürekli soğuk ortamda bulundurulma kuralı ihlal edilmiş olabilir. Mesela ürünler fabrikadan gelirken soğuk ortamda gelmesini sağlayan frigolu araçlar kullanılmamış olabilir. Ya da ürünlerin muhafaza edileceği soğuk hava deposuna hemen taşınmamış ve sıcak ortama maruz kalmış olabilir.


Sonuç itibari ile Soğuk zinciri kırılan ürünler son kullanma tarihi gelmeden bozulabilir ve bunun belirtisi de vakumlu ürünlerde küf ve renk atması iken peynir, yoğurt, kuşbaşı, kıyma gibi kutulu ürünlerde bombaj dediğimiz ambalajın şişmesi olarak karşımıza çıkar.
Bunların yanında üretim kaynaklı problemler de ürünlerin son kullanma tarihi gelmeden bozulmasına neden olabilmektedir. bu konuyu da başka bir yazımızda ele alacağız.


Hazır olarak aldığımız tüm ürünlerde kendimiz ve aile bireylerimizin sağlığı için dikkatli olmakta fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder