Özellikle yaz ayları için ideal bir yemek ve dolma çeşidi. Hem zeytinyağlı oluşu hem de domates gibi yumuşak ve hazmı kolay bir sebzenin kullanılışı tarifi sıcak yaz aylarında yapmamak için bir sebep bırakmıyor. Buyurunuz afiyet olsun.
MALZEMELER
8-10 adet düzgün formlu hafif sert salçalık domates
1 soğan
Bir küçük demet maydanoz
Bir küçük demet taze nane
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı şeker (silme)
1/ 2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı pirinç (her bir domates için 1 silme çorba kaşığı)
HAZIRLANIŞI
Düzgün formlu ve aynı boyda biraz sert salçalık domatesleri güzelce yıkayarak işe başlıyoruz. Domateslerin tabanı düzgün değilse, hafifçe keserek düzeltiyoruz, üstünden bir kapak açarak içinin çekirdekli kısmını alıyoruz, bunları atmayıp bir tabakta biriktiriyor ve süzgeçte hafifçe ezerek suyunu çıkartıyoruz. Yaklaşık yarım çay bardağı oluyor. Bu domates suyunu pirinçler pişerken içine ilave etmek için bir kenarda bekletiyoruz. Dolmanın içini hazırlamak için; soğanı doğrayarak 1-2 servis kaşığı zeytinyağı ile hafifçe kavuruyoruz, bu sırada içine bir tatlı kaşığı şeker ilave ediyoruz. Yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri ilave ederek bir iki kez çeviriyoruz ve üzerine 1 çay bardağı sıcak su döküyoruz, ayrıca kenarda bekleyen yarım çay bardağı kadar domates suyunu da ekliyoruz. Hafif ateşte pirinçler kısmen suyunu çekene kadar 5-6 dakika pişiriyoruz. Pilav gibi pirinçlerin tamamen suyunu çekmesini beklemeyin, biraz sulu kalsın. Hafif sulu kalan pirinçleri ocaktan alıyor ve içine doğranmış maydanoz ve naneyi ilave ediyorum, tuz ve karabiber ilavesi ile beraber güzelce karıştırıyorum. Domateslerin içini dolduruyoruz, fırın kabına yerleştiriyoruz. Geriye kalan zeytinyağını domates dolmalarının üzerine gezdirip, 1-2 servis kaşığı da su ilave ediyoruz. Fırında yaklaşık 30 dakikada domates dolmaları tam kıvamında pişiyor. Maydanoz ve naneyi olabildiğince bol kullanmaya çalışırsanız daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder