RADYASYONDAN KORUYAN KUMAŞ

Hepimizin bildiği gibi radyasyonun insan sağlığına zararları saymakla bitmez. Bu konu üzerine birçok araştırma da yapılmıştır. Konu radyasyon olduğunda güvenli doz diye bir şey yoktur. Almanya’daki, Amerika’daki, Fransa’daki araştırmalarda ortaya çıkan sonuç nükleer santraller normal çalıştığında bile insan sağlığına zarar vermektedir.

Gelin birlikte bu zararlara bir göz atalım.Radyoaktif maddeler vücutta tüm organları etkiler ancak bazı organlarla hemen etkileşime girip anında olumsuz sonuçlar doğururken, bazı organlarda etkileri daha geç ortaya çıkmaktadır.Örneğin hızlı çoğalan hücreler radyasyona hemen cevap verir; deride kızarıklık, gözde katarakt, saç dökülmesi, ishal, bulantı gibi. Beyin ve omurilik de ise etkileri daha geç sonuçlanmaktadır.
Radyasyonun vermiş olduğu zararları en aza indirmek için birçok araştırma yapılmış ve çeşitli ürünler geliştirilmiştir. Bunlara örnek olarak Bursa’da Işıklar Askeri Hava Lisesi’nde bir grup öğrenci tarafından ‘’Milli Kalkan Sodyum Pentaborat’’ projesi kapsamında radyasyondan koruyan kumaş geliştirildi.
Projenin geçen sene Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından gerçekleştirilen okullar arası yarışmada kimya kategorisinde Türkiye birincisi seçilmiştir. Ayrıca yarışmanın en prestijli ödülü olan "Yılın Genç Araştırmacıları Ödülü"nü  de kazanmışlardır.

Öğrenciler , elde ettikleri kumaşın özellikle hastane, nükleer santral, üniversitelerde radyasyon deneyi yapılan laboratuvarlarda ve askeri alanlarda nükleer saldırılara karşı korunmaya yönelik olarak kullanılabileceğini bildirdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder